Borta Bra men Hemma Bäst

Borta Bra men Hemma Bäst

lördag 6 april 2013

Trädgårdsmässan



Hälsningar från Åbo Trädgårdsmässa. Har aldrig tidigare varit på trädgårdsmässa, så då jag blev bjuden av en kollega tackade jag såklart ja. Hade hört att Åbo mässan inte har nåt speciellt att bjuda på men väntade i alla fall på att gå, kliar så i fingrarna att börja greja på gården.

Och dömma min förvåning då vi möttes av tre hallar fulla med en massa trädgårdshärligheter! I en hall fanns det en massa blommor. Blomlökar, plantor, perennor, blomfrön, massor av erbjudanden. Blomplanteringar, modellträdgårdar och alla trängårdsredskap man kan tänka sej.

En av modellträdgårdarna var gjord av en Trädgårdsplanerare från Pargas, den var dessutom min absoluta favorit. Det är den som är här under, med en liten grind och en söt gång som leder fram till en liten terass. Den var precis i min smak, just så skulle jag vilja ha på vår gård, förutom att gången skulle leda till en pergola.



Runt gången/pergolan sku jag kunna anlägga blomrabatter. Så som vår gård är nu hittar jag inte rätt plats för blomrabatter för jag tycker inte man kan plantera blommor var som helst på en gräsmatta, de måste liksom höra ihop med nåt.

Själva pergolan har jag egentligen redan planerat, det gäller bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. För det kommer att vara ett sjuhelsikes jobb att få en sån pergola och allt annat runtomkrig.



Men de andra hallarna då, jo i nästa hall fanns det massor av olika stenmaterial och modeller på vad man kan göra av dem, olika gårdsbyggnader, terassmöblemang, utlbelysningar mm.

Och i den sista fanns det mer tekniska saker, smed artiklar och lite mer plantor och lökar.

Blev helt förtjust i den här grillarna. Sku mycket hellre ha en sån här på terassen än den svarta kolossen som pryder vår terass året om.


Söta
Söta
 Lite annat smått och gått.





Själv kom jag hem med tre kassar fulla med små plantor och blomlökar som jag precis har planterat i en massa krukor och fat för att vänta på att bli planterade ut. De ska alla få komma i stora krukor (har en benägenhet att hamsta stora krukor) på trapporna, terassen och runt huset. Speciellt en blomma var intressant, den hette Japanilainen Ihmekukka på finska och lär ska klara sej var som helst, i vilken jordmån som helst, utan gödsel och med minimalt vatten. Dessutom ska den blomma från juni tills första snön kommer och en cigarrliknande lök ger 100-150 blommor. Låter verkligen som en underblomma!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar